Discurs de presentació del nou logotip de les Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli
Tortosa, 15 de Novembre de 2018

Ens agradaria explicar-vos que el creatiu és aquell paio, més aviat “friki”, que s’asseu de forma contemplativa davant del mar i que, de sobte, se n’adona que el caos té un sentit i tot s’alinea i pren forma al voltant de l’ordinador, el paper o el llapis… Doncs malauradament no és així. A Cordegat ens agrada definir-nos com a creatius de pic i pala i és que si hi ha una dita que compartim plenament és la que diu: que la creativitat t’agafi treballant.

El procés de creació comença mirant de conèixer i copsar a fons les necessitats del client. Per això ens cal entendre i comprendre qui és, què vol comunicar, què té d’especial i singular i en quins valors recolza el seu projecte. Resumint, quina és la seva història que ens permetrà treballar un relat i un concepte clau que ens guiarà a l’hora de desenvolupar el que anomenen la identitat.

La identitat corporativa pretén donar forma física a la marca a través dels seus aspectes visuals. La responsabilitat de reduir i condensar en un signe distintiu els valors, la filosofia d’un col·lectiu professional, d’un producte o d’un servei és molt gran i les anades i vingudes sobre idees i provatures, una constant.

Per al procés de cuina del nou logotip per a les Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli vam treballar amb tres idees o ingredients principals. La primera lletra de la paraula oli, la O, que també és la primera lletra d’origen, vinculant així el producte amb les denominacions d’origen. Com a segon ingredient vam incloure la gota d’oli, un element distintiu que ens mostra el resultat del procés d’elaboració i el producte final. I per acabar de condimentar-ho també vam treballar amb el concepte d’unió. Estem parlant del treball de les diferents denominacions d’Origen Protegit de Catalunya amb la voluntat de difondre un producte de qualitat i, a l’hora, posar en valor un territori a partir d’un producte tradicional i amb tanta història com l’oli verga extra.

De mica en mica, a foc lent, les primeres formes i esbossos van anar agafant forma fins que vam arribar a la proposta final que avui compartim amb tots vosaltres. Hem buscat un signe que es reconegui amb facilitat, que reflecteixi la tradició i també la modernitat, perquè quan parlem de productes tradicionals i de qualitat també ho podem fer des de la innovació, la modernitat o la visió de futur. Però sobretot hem buscat un logotip que se’l pugui fer seu tota la gent vinculada a les Denominacions d’Origen Protegit d’Olis Catalans que dia rere dia fa un esforç titànic per tirar endavant aquest producte meravellós.

Hi ha moltes normes escrites o dites, decàlegs, cànons i recomanacions sobre el procés creatiu. Una d’elles dicta que mai s’ha de prendre seriosament la primera proposta que et passa pel cap. Si ens permeteu fer-vos confiança, us farem una d’aquelles confessions que després negarem davant d’un jutge. Després de molts intents, anades i vingudes pel pedregà i assajos avinagrats, la proposta que vam triar finalment va ser la primera que es va esbossar mentre l’equip de Cordegat feia la primera reunió de treball al voltant d’aquest projecte. Ja ho diuen, gira el món i torna al Born. I és que en tota aquesta fórmula magistral de la creativitat hi ha un ingredient fonamental que es diu intuïció, una barreja d’experiència, sensacions, emocions i coneixement que costa verbalitzar i que t’empeny a prendre decisions sovint arriscades, però sempre gratificants. És un company de viatge al qual mai voldrem renunciar i que et fa veure allò que dèiem al començament, quan de sobte tot té un sentit i sembles trobar l’ordre allà on tothom hi veu el caos. Potser serà cert que al final som més “frikis” del que pensàvem.

Moltes gràcies!