14600, un documental per a l’Associació Jeroni de Moragas.

El primer que vam fer quan vam començar a treballar el guió del documental sobre els quaranta anys de l’Associació Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre va ser mirar de superar els tòpics amb els quals abordes temàtiques que no coneixes, com la discapacitat intel·lectual.

A Cordegat ja havíem col·laborat amb Jeroni de Moragas a través del vi solidari Sense Límits i del videoclip Tots Sumem. Magrat tot, crèiem que la nostra aproximació a la realitat de l’Associació era insuficient per poder construir un relat que reflectís tan la seva tasca, com els neguits, perspectives i somnis de tots els seus membres. En les sessions prèvies amb usuaris, tècnics i famílies de l’Associació, ens va transmetre la sensació que, sovint, començar un dia al Jeroni de Moragas volia dir sovint refer gran part del camí que s’havia fet el dia anterior. Aquesta dura rutina, amb un sobre esforç addicional, a un entorn geogràfic poc afavorit i amb poques recompenses emocionals, determinava el motor de la nostra història. Més que de quaranta anys estàvem parlant de 14.600 dies de superació.

Però les històries les fan les persones i de seguida vam entendre que la mirada externa que nosaltres podíem aportar, havia de conviure amb la mirada dels seus protagonistes. Per això vam proposar la participació de dos usuaris del Jeroni de Moragas com a operadors de càmera. I com acostuma a passar en aquests casos, no van fer falta moltes instruccions ni recomanacions per acabar sorprenent-nos amb un material audiovisual de gran valor. En Josep Maria i en Pol ens van descobrir històries i relacions personals que probablement nosaltres mai hauríem pogut enregistrar.

La nostra mirada cap al Jeroni ens ha retornat una mirada cap a nosaltres mateixos i la responsabilitat de treballar el nostre propi dia a dia per mirar de ser una mica millors persones.